Vijesti

Projekat "Jačanje prekograničnog izvršenja presuda"

 

Projekat "Jačanje prekograničnog izvršenja presuda", koji finansira njemačko savezno Ministartsvo za ekonomnsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i Otvoreni Reginalni fond za Jugoistočnu Evropu – Reforme prava (ORF-LR) a podržani od strane ministarstava pravde i komora izvršitelja u Jugoistočnoj Evropi, usmjeren je na promociju razmjene, učenja i upotrebe dobre prakse za poboljšanje uslova za prekogranično izvršenje presuda.

Fokus projekta je na intenziviranju međunarodne saradnje sa Haškom konvencijom o međunarodnom privatnom pravu (HCCH) i donošenju utemeljenjih odluka o ratifikaciji Konvencije o priznavanju i izvršenju stranih sudskih presuda u građanskim ili privrednim stvarima zemalja Jugoistočne Evrope. Štaviše, ovaj projekat doprinijeće poboljšanju profesionalnih standarda među javnim izvršiteljima i na taj način doprinijeti boljem kontolisanju i nadzoru sistema izvršenja, te pomoći informisanosti građana i privrednih subjekata o javnim izvršiteljima i njihovoj djelatnosti. Na kraju, ali ne manje važno, projekat podržava sertifikaciju regionalnih trenera u oblasti izvršnog prava u skladu sa globalnim i regionalnim standardima. 

U saradnji sa HCCH, projekat podržava promociju nedavno usvojene Konvencije o presudama HCCH 2019, te se i na ovaj način pomaže promociji i podizanju svijesti o prednostima ratifikacije Konvencije o presudama HCCH 2019 za efikasno uzjamno priznavanje i izvršenje stranih presuda između zemalja Jugoistočne Evrope. 

U svrhu podrške i  promocije navedne Konvencije o priznavanju i izvršenju stranih presuda, objavljujemo kratak video produciran od strane HCCH radi promocije navedene konvencije.

 

 

 

Info

Ovdje možete pronaći imenik Javnih izvršitelja Crne Gore. Detaljnije...

Ovdje možete preuzeti uredbu o terifi javnih izvršitelja. Detaljnije...

Poslednje novosti

Kontakt

  • Add: Ulica 13.jula br. 17. Podgorica Crna Gora
  • Tel: +382 (0) 20 240 306
  • Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Vi ste ovdje: Home Vijesti Projekat "Jačanje prekograničnog izvršenja presuda"