Nadležnost

Javni izvršitelj obavlja izvršiteljsku djelatnost kao javnu službu, samostalno, profesionalno i kao isključivo zanimanje, u skladu sa zakonom kojim se uređuje izvršenje i obezbjeđenje i ovim zakonom.
 
Za odlučivanje u postupku izvršenja, sprovođenje izvršenja, kao i za sprovođenje obezbjeđenja nadležan je javni izvršitelj, osim u slučajevima za koje je zakonom propisana nadležnost suda.
 Javni izvršitelj određuje i sprovodi izvršenje na osnovu izvršne isprave suda ili organa čije je sjedište na području za koje je javni izvršitelj imenovan.
Za određivanje i sprovođenje izvršenja na osnovu vjerodostojne isprave nadležan je javni izvršitelj na čijem se području nalazi prebivalište, odnosno sjedište izvršnog dužnika. 
Za sprovođenje obezbjeđenja nadležan je javni izvršitelj imenovan za područje suda koji je donio rješenje o obezbjeđenju. 
Kad javni izvršitelj preduzima radnje sprovođenja izvršenja i sprovođenja obezbjeđenja van područja za koje je imenovan, ove radnje može preduzimati lično ili preko javnog izvršitelja sa područja na kojem se sprovodi izvršenje.  (član 3 Zakona o izvršenju i obezbeđenju "Sl. list CG", br. 36/2011, 28/2014, 20/2015 i 22/2017)
 
Javnom izvršitelju se određuje službeno područje i službeno sjedište.
Javni izvršitelj obavlja izvršiteljsku djelatnost na svom službenom području koje obuhvata područje osnovnog suda u kojem se nalazi sjedište javnog izvršitelja.
Na osnovu izvršne isprave Privrednog suda Crne Gore izvršenje određuje i sprovodi javni izvršitelj na čijem području se nalazi prebivalište, odnosno sjedište izvršnog dužnika.
Ako se zakonom ukine sud na čijem je području javni izvršitelj imao svoje sjedište, kao službeno područje javnog izvršitelja odrediće se područje suda na koji je prešla nadležnost suda koji je ukinut.
Prilikom sprovođenja izvršenja i sprovođenja obezbjeđenja javni izvršitelj može preduzimati radnje van svog službenog područja.
Ministar nadležan za poslove pravosuđa može odrediti da javni izvršitelj vrši poslove i izvan svog službenog područja, ako to zahtijevaju objektivne potrebe stanovništva, a na predlog Komore javnih izvršitelja. (član 5 Zakona o javnim izvršiteljima "Sl. list CG", br. 61/2011 i 22/2017)
 

 

 

Info

Ovdje možete pronaći imenik Javnih izvršitelja Crne Gore. Detaljnije...

Ovdje možete preuzeti uredbu o terifi javnih izvršitelja. Detaljnije...

Poslednje novosti

Kontakt

  • Add: Ulica Moskovska 28 A. Podgorica Crna Gora
  • Tel: +382 (0) 20 240 306
  • Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Vi ste ovdje: Home Javni izvršitelj Nadležnost