Vijesti

Prekogranično izvršenje presuda u jugoistočnoj Evropi: status i perspektive

 

U okviru projekta „Prekogranično izvršenje presuda”, koji finansira Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke (BMZ), a implementira Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i Otvoreni reginalni fond za Jugoistočnu Evropu – Pravne reforme (ORF-LR), organizovana je regionalna video konferencija 24, 25. i 26. juna na temu „Prekogranično izvršenje presuda u jugoistočnoj Evropi: status i perspektive”. Konferenciji su prisustvovali predstavnici komora javnih izvršitelja iz regiona, a Komoru javnih izvršitelja Crne Gore je predstavljao predsjednik Vidak Latković.

 

Cilj trodnevne konferencije bio je da se obavi dijalog i razmjena regionalnih iskustava sa ključnim partnerskim institucijama o različitim aspektima važnim za prekogranično izvršenje presuda.

Prvog dana konferencije fokus je bio na Haškoj konvenciji  o međunarodnom privatnom pravu (HCCH) i nedavno usvojenoj Konvenciji o priznanju i izvršenju presuda u građanskim i privrednim stvarima iz 2019. godine.

Drugog dana su održane 2 sesije. Prva se odnosila na potencijalno umrežavanje javnih izvršitelja Jugoistočne Evrope u okviru projekta “Pronađi javnog izvršitelja” (Find a Bailiff, FAB),a druga na projekat Regionalne obuke trenera u sistemu izvršenja (Regional Training of Trainers, ToT). Ekperti Međunarodne unije javnih izvršitelja (UIHJ) prezentovali su projekat osnivanja sertifikovanog tijela koji bi bio formiran sa ciljem održavanja zajedničkih obuka.

Trećeg dana su prezentovani naučni radovi i smjernice o profesionalnim standardima i etičkom kodeksu.

  

KOMORA JAVNIH IZVRŠITELJA

 

 

 

 

 

 

Info

Ovdje možete pronaći imenik Javnih izvršitelja Crne Gore. Detaljnije...

Ovdje možete preuzeti uredbu o terifi javnih izvršitelja. Detaljnije...

Poslednje novosti

Kontakt

  • Add: Ulica 13.jula br. 17. Podgorica Crna Gora
  • Tel: +382 (0) 20 240 306
  • Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Vi ste ovdje: Home Vijesti Prekogranično izvršenje presuda u jugoistočnoj Evropi: status i perspektive