Vijesti

PROSLAVA JUBILEJA – 5 GODINA OD POČETKA RADA

 

Komora javnih izvršitelja ove godine slavi svoj prvi jubilej - 5 uspješnih godina od početka rada prvih javnih izvršitelja i svog osnivanja. Tim povodom, dana 14. maja 2019. godne, organizovana je svečana proslava u hotelu “Ramada” u Podgorici, kojoj su, pored javnih izvršitelja, prisustvovali generalni direktori i pravosudni inspektori Ministarstva pravde, predsjednica Upravnog suda i sudije Privrednog i osnovnih sudova, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, predstavnici NVO i medija.

 

Prisutne goste pozdravio je i zahvalio im se na prisustvu proslavi jubileja predsjednik Komore Vidak Latković, iznoseći pozitivne rezultate petogodišnjeg rada javnih izvršitelja. “U prilog činjenici da su javni izvršitelji opravdali svoje uvođenje i ispunili postavljenu misiju ukazuju podaci da su za ovih 5 godina rada zaprimili gotovo 350 hiljada izvršnih predmeta, od čega je skoro polovina predmeta u potpunosti riješena, a čime je i namireno preko 300 miliona eura novčanih potraživanja - što predstavlja oko trećinu ukupnog iznosa novčanih potraživanja koja su zaprimljena. Ne manje značajan jeste i veliki broj realizovanih nenovčanih potraživanja koja su često za povjerioca, uglavnom građanina, mnogo značajnija kao vid konačnog ostvarenja građanskopravne zaštite povrijeđenih mu prava.  “, naveo je predsjednik. 

 

“Dakle, uvjereni smo da je za ovih pet godina od početka obavljanja djelatnosti prvih imenovanih javnih izvršitelja cjelokupan sistem unapređen. Prije svega, sudovi su značajno rasterećeni izvršnih predmeta, što je bio jedan od postavljenih ciljeva reforme pravosuđa u našoj zemlji. Nadalje, postupak je nesporno učinjen bržim, efikasnijim, pouzdanijim jer je javni izvršitelj profesionalno zainteresovan da izvršenje riješi namirenjem. Ovo govorim pozivajući se na ocjene advokata, privrednih subjekata, državnih organa i drugih koji svake godine pokreću na desetine hiljada izvršnih predmeta i iskazuju zadovoljstvo saradnjom sa javnim izvršiteljima. U takvom ambijentu, svi dobijamo - država efikasnu javnu službu koja se finansira od sopstvenih prihoda, sudovi koji su rasterećeni i koji vrše kontrolu zakonitosti i pravilnosti našeg rada, a ne određuju i sprovode izvršenje, osim u zakonom predviđenim situacijama, a stranke dobijaju profesionalnu javnu uslugu, za razumnu cijenu koštanja.”, zaključio je Vidak Latković, pozivajući prisutne da i u narednom periodu nastavimo započetu uspješnu saradnju, kako bi zajednički dodatno unaprijedili izvršni postupak.

 

Pohvale da su javni izvršitelji uspjeli da izvršni postupak učine bržim i efikasnijim, u obraćanju prisutnima, iznio je i direktor Direktorata za građansko zakonodavstvo i nadzor u Ministarstvu pravde, g-din Ibrahim Smailović. Kazao je da će Ministarstvo pravde nastaviti partnerski odnos sa Komorom javnih izvršitelja i pružiti podršku javnim izvršiteljima u savladavanju izazova sa kojima se svakodnevno susreću. Sumirajući rezultate petogodišnjeg postupanja javnih izvršitelja, konstatovao je da je učinjen veliki napredak na ovom polju.

 

Uručene su i zahvalnice za petogodišnju uspješnu saradnju, kontinuiranu podršku i afirmaciju javno-izvršiteljske profesije u Crnoj Gori, i to direktorici Direktorata za organizaciju, krivično zakonodavstvo i nadzor g-đi Marijani Laković Drašković, direktoru Direktorata za građansko zakonodavstvo i nadzor g-dinu Ibrahimu Smailoviću, predsjednici Upravnog suda Crne Gore g-đi Branki Lakočević, sudijama Privrednog suda Crne Gore g-đi Nataši Sekulić i g-đi Marini Đurović i sudijama Osnovnog suda u Podgorici g-đi Ivani Becić i g-đi Mileni Matović.

 

Svečanosti je prethodila sjednica Skupštine Komore javnih izvršitelja, na kojoj je predsjedniku Komore Vidaku Latković produžen mandat na još dvije godine. Takođe, javni  izvršitelji Tomković Vukoslavčević Aleksandra, Ajković Maja, Pavličić Snežana i Vujović Vladan reizabrani su kao članovi Izvršnog odbora Komore, a Vujotić Vladimir je izabran kao peti član ovog organa.

 

 

 

Info

Ovdje možete pronaći imenik Javnih izvršitelja Crne Gore. Detaljnije...

Ovdje možete preuzeti uredbu o terifi javnih izvršitelja. Detaljnije...

Poslednje novosti

Kontakt

  • Add: Ulica 13.jula br. 17. Podgorica Crna Gora
  • Tel: +382 (0) 20 240 306
  • Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Vi ste ovdje: Home Vijesti PROSLAVA JUBILEJA – 5 GODINA OD POČETKA RADA