Vijesti

Crnogorski javni izvršitelji osnivači Evropske unije sudskih službenika (izvršitelja)

Komora javnih izvršitelja Crne Gore, kao strukovno udruženje nosilaca ove pravosudne funkcije, jedan je od osnivača Evropske unije sudskih službenika (UEHJ) koja je počela sa radom 23. novembra 2016. godine.

Početak rada ove međunarodne asocijacije obilježen je održavanjem konstitutivne Skupštine Evropske unije sudskih službenika (izvršitelja) u Parizu, na kojoj su predstavnici sudskih službenika 25 zemalja članica donijeli odluku o osnivanju, te izabranli Izvršni odbor.

Zemlje osnivači su članice Međunarodne unije sudskih izvršitelja (UIHJ) iz Evrope, među kojima i Crna Gora sa statusom pridružene članice do punopravnog članstva u Evropskoj uniji. Podsjećamo, Komora javnih izvršitelja Crne Gore je na 22. Svjetskom kongresu Međunarodne unije sudskih službenika, koji je održan prošle godine u junu u Madridu, postala punopravan član te ugledne međunarodne organizacije.

Od svog osnivanja 1952. godine, UIHJ predstavlja sve sudske službenike (izvršitelje) širom svijeta, te sprovodi brojne aktivnosti zajedno sa institucijama i međunarodnim organizacijama, prvo na evropskom, a zatim na američkom, afričkom i azijskom kontinentu. 

Što se tiče zastupanja profesije ispred Evropske unije, UEHJ je u direktnom kontaktu sa Evropskom komisijom, Evropskim parlamentom i Savjetom. Na sjednici Stalnog savjeta UIHJ, još u novembru 2011, zemlje članice su odlučile da kreiraju posebnu organizaciju kao odgovor na potrebu zastupanja pred institucijama Evropske unije. 

UEHJ je registrovana 14. jula ove godine kao međunarodna asocijacija, shodno belgijskom zakonu. Njeno sjedište je u Briselu (Belgija).

Prije održavanja osnivačke skupštine UEHJ, Komora javnih izvršitelja Crne Gore je aplicirala za članstvo u ovoj međunarodnoj asocijaciji, a shodno spoljnopolitičkim ciljevima Crne Gore na putu ka njenom učlanjenju u Evropskoj uniji. Osim naše zemlje, članice su i Engleska i Vels, Belgija, Bugarska, Kipar, Danska, Estonija, Finska, Njemačka, Grčka Mađarska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Holandija, Poljska, Portugalija, Češka, Rumunija, Škotska, Srbija ( član posmatrač ), Slovačka, Španija i Švedska.  

UEHJ sada zvanično predstavlja izvršitelje (sudske službenike) Evropske unije.

Više informacija na http://www.uihj.com/en/european-union-of-judicial-officers-constitutive-general-assembly-for-its-25-member-countries_2166309.html

 

 

Info

Ovdje možete pronaći imenik Javnih izvršitelja Crne Gore. Detaljnije...

Ovdje možete preuzeti uredbu o terifi javnih izvršitelja. Detaljnije...

Poslednje novosti

Kontakt

  • Add: Ulica 13.jula br. 17. Podgorica Crna Gora
  • Tel: +382 (0) 20 240 306
  • Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Vi ste ovdje: Home Vijesti Crnogorski javni izvršitelji osnivači Evropske unije sudskih službenika (izvršitelja)